Firma de restructurări de business Infinexa a anunțat, joi, într-un comunicat transmis comunității antreprenoriale StartupCafe.ro, deschiderea procedurii falimentului față de compania românească de transport aerian Blue Air Aviation S.A.
Fondată în 2004, de controversatul om de afaceri Nelu Iordache, Blue Air a intrat în insolvență în 22 martie 2023. Compania este deținută de stat, după ce a fost executată garanția pentru ajutorul de stat primit în timpul pandemiei COVID-19.
Acum, decizia de a iniția procedura falimentului a fost luată ca urmare a „imposibilității de a atrage un investitor, în ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus în acest sens conducerea companiei Blue Air, dar și acționarul său majoritar”, susține firma de restructurari, Infinexa.
Potrivit Infinexa, legat de business-ul Blue Air, „s-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue” și era necesar să acționeze „pentru a le limita”.
„Falimentul este cea mai echitabilă soluție pentru protejarea interesului creditorilor, în actualul context, fiind menită să maximizeze șansele de recuperare a datoriilor”, a declarat Radu Tudor, senior partner Infinexa, lichidatorul judiciar al Blue Air.
În timp ce Blue Air se afla în perioada de observație, reprezentanții companiei, împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – care deține 75% din acțiunile Blue Air – au purtat discuții cu potențiali investitori strategici, dar nu a fost identificat niciun aport de capital care să permită implementarea planului de reorganizare, potrivit lichidatorului.
În data de 2 iunie 2025, Adunarea Generală a Creditorilor Blue Air a aprobat propunerea administratorului judiciar de a se declara falimentul companiei, considerând că aceasta „reprezintă cea mai optimă soluție pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate”, potrivit sursei citate.
„Falimentul oferă cadrul legal adecvat pentru valorificarea activelor companiei și pentru acoperirea creanțelor salariale și bugetare (Ministerul Finanțelor și ANAF), permițând distribuirea corectă a fondurilor obținute către toți creditorii îndreptățiți, conform legii. Prin adoptarea acestei măsuri, se asigură tratarea echitabilă a creditorilor și maximizarea gradului de recuperare a creanțelor acestora, în condiții de legalitate și transparență. Toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele două avioane nefuncționale și alte cinci carcase de avion” - mai afirmă Infinexa.