Românii afaceriști care se află la început de drum și cei care au IMM-uri înființate, printre alții, pot accesa o platformă UE, care le poate oferi sprijin pentru dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor esențiale în trei domenii strategice: tehnologiile digitale și de vârf (deep-tech), tehnologiile curate și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, precum și biotehnologiile, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.
Platforma Strategic Technologies for Europe (STEP) este un instrument-cheie pentru consolidarea competitivității industriale și a autonomiei tehnologice a statelor membre. Programul are impact asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din România, oferindu-le sprijin pentru dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor.
În plus, STEP încurajează sinergiile între diverse programe și instrumente de finanțare ale UE, oferind IMM-urilor din România un cadru coerent pentru a accesa resursele necesare dezvoltării. Portalul STEP, lansat ca un punct unic de informare, simplifică procesul de identificare a oportunităților de finanțare și oferă sprijin în navigarea complexității proiectelor de dezvoltare.
Acest aspect este esențial pentru IMM-urile românești, care pot întâmpina dificultăți în accesarea fondurilor europene din cauza lipsei de experiență sau a resurselor administrative limitate, explică Wallachia eHub.
Fondurile incluse în programul STEP
Pentru întreprinderile mici și mijlocii din România, programul STEP oferă oportunități valoroase de acces la finanțare, creșterea vizibilității și sprijin concret pentru inovare.
Fondurile sunt diverse și acoperă o gamă largă de surse europene de finanțare: Horizon Europe, InvestEU, Fondul de Inovare, Fondul pentru o Tranziție Justă, Fondul European de Apărare, Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de alte instrumente relevante. Împreună, acestea au generat peste 15 miliarde EUR în primul an de funcționare al programului.
Pentru întreprinderile mici și mijlocii din România, care se confruntă frecvent cu limitări de acces la finanțare și capital, STEP oferă acces la diverse forme de finanțare, granturi, împrumuturi și garanții, personalizate în funcție de nevoile IMM-urilor, pe tot parcursul ciclului de viață al unui proiect: de la cercetare și dezvoltare până la extinderea activităților comerciale.
Un element distinctiv este Sigiliul de Excelență STEP (STEP Seal), o etichetă de calitate acordată proiectelor de înalt nivel, evaluate pozitiv în cadrul apelurilor competitive ale UE. Acest sigiliu nu doar confirmă valoarea și potențialul unui proiect, ci îi sporește și vizibilitatea în fața investitorilor și a altor surse de finanțare, publice sau private.
„Considerăm expresia ‘11 fonduri într-unul singur’ drept o formulare sugestivă și relevantă pentru a descrie inițiativa STEP, deoarece, pentru prima dată, 11 programe europene de finanțare sunt integrate într-o singură platformă strategică. Scopul este simplificarea accesului la finanțare și o mai bună coordonare a investițiilor în tehnologii critice. Vă încurajăm să urmați procedura de înregistrare și să fiți alături de noi la Ploiești, pe 22 iulie, pentru a ne pregăti împreună”, a declarat Costin Lianu, coordonator Wallachia eHub.
Programul WEH-ACCEL este o inițiativă a Wallachia eHub (WEH) dedicată accelerării transformării digitale în contextul mai larg al managementului inovării și al schimbării în rândul startup-urilor și IMM-urilor din România și nu numai. Prin acest program, sprijinim
Programul sprijină companiile în validarea și extinderea ideilor de afaceri și le oferă acces la mentorat specializat și la un ecosistem de inovare puternic.
Participanții beneficiază de mentorat din partea unor profesioniști de top din diverse industrii, formare în competențe digitale și dezvoltarea de soluții digitale personalizate, conectare cu rețele relevante din cadrul ecosistemului Wallachia eHub, internaționalizare și validarea ideilor de afaceri prin testare și feedback în condiții reale de piață.