Startup-urile IT din Europa Centrală și de Est vor putea obține noi finanțări de capital de risc, pornind de la 250.000-500.000 de dolari fiecare, în schimbul unor pachete minoritare de acțiuni, printr-un fond de venture capital lansat de firma turcească de investiții Revo Capital.
Acesta este cel de-al treilea fond al Revo și are o valoare de 86 de milioane de dolari. Fondul III este susținut de investitori publici, ca Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Germană de Investiții și Dezvoltare (KfD DEG) și Fondul de Dezvoltare al Turciei.
Din acești bani, Revo Capital vrea să investească în 25 de startup-uri de tehnologie early stage, în următorii 5 ani. Fondul caută antreprenori din Turcia și Europa Centrală și de Est, care dezvoltă tehnologii într-unul din următoarele 6 domenii:
- fintech (tehnologii financiare)
- B2B SaaS (software ca serviciu pentru companii),
- cybersecurity (securitate cibernetică),
- health-tech (tehnologii pentru sănătate)
- energie,
- jocuri video.
Noul fond va investi și în inteligență artificială, dar aplicată în anumite produse.
„Fondul III este construit în jurul unei viziuni clare: să sprijine fondatorii cu ambiții globale, orientați spre produse care folosesc tehnologia pentru a rezolva probleme semnificative, pentru a redefini industrii și a se extinde dincolo de granițe. (...) Nu investim doar în companii de inteligență artificială. Colaborăm cu fondatori care integrează inteligența artificială în produse, fluxuri de lucru și lanțuri valorice din lumea reală, transformând modul în care funcționează industriile”, a menționat Revo, într-o postare pe LinkedIn.
Pentru prima dată, Revo Capital a introdus acum, pentru startupuri, și finanțări pre-seed și seed, de câte 250.000-500.000 de dolari, care vor fi urmate de investițiile sale „clasice”, de Serie A și mai mari (milioane sau zeci de milioane de dolari).
Revo Capital este unul dintre cele mai mari fonduri de capital de risc din Turcia. Printre startup-urile pe care le-a susținut, de-a lungul timpului, se numără „unicornul” turcesc de livrări Getir și platforma anglo-lituaniană de transfer de bani TransferGO (prezentă și pe piața din România).