Aplicarea cotei reduse de TVA ar trebui să vizeze întreg lanțul de producție, de la materia primă până la produsul finit, susține consultantul fiscal independent Mariana Vizoli, care este și cadru didactic asociat la ASE.
Ea subliniază că materia primă va fi supusă cotei standard de TVA de 21%, în timp ce produsele finite vor avea o cota redusă de 11%. „Asta înseamnă că agricultorii vând produsele cu cota de 21%, iar abatoarele, fabricile de mezeluri, conserve, alte produse alimentare, vor intra în rambursări de TVA”, avertizează Vizoli într-o postare pe contul său de Facebook.
„Nu înțeleg de ce materia primă va avea cota standard de 21% (ex. Animale vii din specii domestice, păsări, plante, semințe și ingrediente pentru prepararea hranei), iar cota redusă de 11% se va aplica la produsul finit (ex. alimentele obținute din aceste materii prime: carne, produse din carne, conserve). Asta înseamnă că agricultorii vând produsele cu cota de 21%, iar abatoarele, fabricile de mezeluri, conserve, alte produse alimentare, vor intra în rambursări de TVA. Aplicarea cea mai eficientă a cotei reduse se face pe tot lanțul, de la materia primă până la produsul finit. Altfel, se creează aceste sincope, cu rambursări de TVA ce nu sunt utile nimănui”, a scris Mariana Vizoli, consultant fiscal independent, cadru didactic asociat la ASE și fost director în Ministerul Finanțelor (în cadrul direcției care elabora legislația de TVA), într-o postare pe contul său de Facebook.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA). Ce prevede proiectul de lege al guvernanților
Joi, Ministerul Finanțelor a pus în transparență proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care cuprinde, printre altele:
- majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%;
- eliminarea aplicării cotei reduse de TVA de 5% și aplicarea unei cote reduse de 11% pentru operațiunile supuse în prezent cotei reduse de 5%, respectiv pentru: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori;
- majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru o gamă mai restrânsă de bunuri și servicii, respectiv pentru: medicamente de uz uman, alimente destinate consumului uman, cu anumite excepții, apa pentru irigații, îngrășăminte și pesticide, servicii de alimentare cu apă și de canalizare, clădiri destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, servicii de cazare și de restaurant/catering.
În perioada 1 august - 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector, conform documentului.
În privința TVA la locuințe, până la data de 1 august 2026 se aplică o cotă redusă de 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la data de 1 august 2025 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.
Persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință cu cota redusă dacă nu au achiziționat începând cu 1 ianuarie 2023 o locuință cu cota redusă de TVA. În anul 2023 persoanele fizice puteau achiziționa mai multe locuințe cu cota redusă cu o valoare de până la 450.000 lei, exclusiv TVA, dacă încheiaseră anterior acte juridice între vii pentru plata în avans a acestora, fără ca aceste achiziții să afecteze posibilitatea persoanelor respective de a mai achiziționa o singură locuință cu cota redusă de TVA conform reglementărilor în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie 2023.